CNC-freesmachine

Computergestuurde frezen, ook CNC-frezen genoemd, bestaan al lang en we vinden grotere machines vaak terug in houtwerkplaatsen. Ook het Vrij Technisch Instituut van Zandhoven beschikt in haar hout- en metaalafdeling over verschillende CNC-freesmachines.

FabLab Zandhoven beschikt over een BZT FP750-Profi met een werkoppervlakte van 500 x 750 mm (bewerkbaar oppervlak: 420 x 640 mm).
CNC-freesmachine BZT FP750Bij een CNC-freesmachine kan de freesdiepte veel exacter geregeld worden dan bij een lasersnijder. Een frees is dus meer geschikt wanneer er in reliƫf moet worden gewerkt, zoals bij vormen uit schuimmateriaal.

Daar staat tegenover dat de diameter van zelfs de kleinste frees veel groter is dan de diameter van een laserstraal, binnenhoeken zullen dus lang niet zo scherp zijn.

Een andere belangrijke toepassing van een computergestuurde frees in een FabLab is het frezen van printplaten. Een techniek die prima geschikt is voor het maken van prototypes (bij hogere oplages ligt het voor de hand om een etstechniek te gebruiken). De koperlaag wordt weggefreesd waar nodig, en met een fijnere frees kunnen gaatjes worden geboord.

Opgelet, de CNC-freesmachine kan momenteel niet gebruikt worden tijdens de openingsuren op donderdagavond.

Verkorte handleiding CNC BZT PF 750 C_NL